Bizzgames

9% belastingvermeerdering vanaf 2024

Nieuws
De vermeerdering voor onvoldoende voorafbetaling stijgt in 2024 (aanslagjaar 2025) van 6,75% naar 9% in de vennootschapsbelasting en zelfs van 4,5% naar 9% in de personenbelasting.

Datum publicatie: 26/01/2024

Een correcte inschatting van het resultaat is meer dan ooit essentieel om een tijdige en voldoende voorafbetaling te kunnen garanderen. Bizzcontrol helpt accountants om dit op een efficiënte manier voor alle klanten te kunnen doen, vóór de VA1 deadline van 10 april 2024.

Hoe werkt het juist?

De oorsprong van deze wijziging komt voort uit de wet tot hervorming van de vennootschapsbelasting van 2017. Het goede nieuws van deze hervorming was een verlaging van het basistarief van de vennootschapsbelasting. Het addertje onder het gras echter was een sterke verhoging van de vermeerdering indien je niet voldoende voorafbetaalt (behalve gedurende de eerste drie boekjaren vanaf de oprichting). Aangezien dit percentage gebaseerd is op de interestvoet van de ECB, stijgt de vermeerdering naar het hoogste punt ooit van 9% (onder voorbehoud van finale stemming in het parlement). Voor vennootschappen die winst maken, kan dit snel enkele duizenden euro’s bedragen. Om dit te vermijden, zijn er 4 momenten van voorafbetaling (10 april, 10 juli, 10 oktober, 20 december) om dit bedrag naar nul te reduceren. Hoe vroeger je voorafbetaalt, hoe sterker de reductie (bonificatie). Het bedrag van de eerste voorafbetaling (VA1) wordt voor 12% in mindering gebracht, vervolgens daalt dit naar 10%, 8%, 6%. Het is dus slim om een iets hoger eerste bedrag vooraf te betalen vóór 10 april 2024.

Hoe kan jouw accountant hierbij helpen?

Hoewel jouw boekjaar 2023 op dit moment nog niet is afgesloten, heeft jouw accountant wel al een zeer goed beeld van het resultaat van jouw onderneming (hopelijk heb je zelf al een voorlopige rapportering gekregen over 2023 en moet je niet wachten tot de balansbespreking binnen enkele maanden 😊). Deze cijfers vormen een zeer goede basis om jouw resultaat voor 2024 in te schatten. Uiteraard is het belangrijk dat je zelf bepaalde geplande wijzigingen doorgeeft (prijsstijging, aanwerving nieuw personeel, …) maar zelfs zonder jouw input kan jouw accountant een goede inschatting maken aangezien ze ook trends uit het verleden kunnen toepassen. Indien je jaarlijks 10% groeit in omzet, kan deze trend ook in 2024 worden doorgetrokken. Voeg bij de kosten nog de jaarlijkse inflatie toe en je hebt snel een accurate inschatting.

 

Hoe helpt Bizzcontrol jouw accountant?

Bizzcontrol koppelt met jouw boekhoudpakket (Exact Online, Yuki, Adsolut, …) en tovert de complexe debets en credits om in begrijpbare rapporten in de taal van de ondernemer. Dankzij onze volledig vernieuwde budgetsimulator (gelanceerd op 22 januari 2024) kan jouw accountant nu letterlijk aan de ‘knoppen van jouw bedrijf draaien’ om zo op basis van de cijfers van 2023 een zeer accurate inschatting te maken voor 2024. Zo simuleren ze eenvoudig de impact van een prijsstijging, extra personeel, indexering, …

Dankzij deze simulatie krijgen ze een goede prognose van het belastbaar resultaat, en dus ook van de vermeerdering die je zou krijgen indien je niet (voldoende) voorafbetaalt. Met de ingebouwde rekenmodule bepalen ze zo een ideale spreiding van de voorafbetalingen om deze vermeerdering naar nul te reduceren. Dit alles wordt in een helder rapport gegoten, zodat jij als ondernemer een goed beeld hebt van jouw cijfers, en duidelijk begrijpt waar het vooraf te betalen bedrag vandaan komt.

 

Interesse in een samenwerking?

Neem vrijblijvend contact met ons op

Klaar om jouw klanten nóg beter te adviseren?

Bizzcontrol BV

info@bizzcontrol.com
Meetdistrict Ghelamco Arena
Ottergemsesteenweg Zuid 808 b300
9000 Gent

BE 0746.718.173

© Bizzcontrol BV - Website created by Two Impress