Bizzgames

Is jouw boekhoudkantoor future-proof?

Nieuws
De wereld van het boekhouden is de laatste jaren enorm geëvolueerd, en zal de komende jaren een nog minstens even intense (r)evolutie doormaken.

(R)EVOLUTIE

De digitalisatie heeft ervoor gezorgd dat de efficiëntie van het boekhoudkundige werk gestegen is, waardoor de boekhoudkantoren op een snellere en vlottere manier hun dossiers kunnen verwerken. Enerzijds zijn er veel tools ontwikkeld die de ‘input’ van gegevens vereenvoudigen en automatiseren (denk maar aan Billit, Codabox, Teamleader, …), en verder heeft een bedrijf als Silverfin ervoor gezorgd dat de boekhoudkundige verwerking van de cijfers veel vlotter kan verlopen.

In principe wel, de kantoren die deze digitalisering omarmd hebben, merken een duidelijke groei in hun klantenbestand. Vooral jonge ondernemers willen een boekhouder die mee is met zijn tijd, en die mee op de digitale trein springt samen met zijn klanten. Maar blijft digitalisatie positief voor de boekhoudkantoren? Of houdt de huidige digitalisering ook grote risico’s in? Wat als het werk van de boekhouder zodanig geautomatiseerd wordt dat hij of zij kan vervangen worden door een computer? Op dit moment zijn we er zeker nog niet, maar met behulp van Artificiële intelligentie en Machine learning is het niet uitgesloten dat computers binnen enkele jaren betere boekhouders zullen zijn dan hun menselijke varianten…

Hoe je als boekhoudkantoor wapenen tegen deze evolutie?

Het antwoord is simpel: door te focussen op het menselijke aspect, en als boekhoudkantoor te evolueren naar een betrouwbare adviserende partner van jouw klanten. Het ‘compliance’ luik van het boekhoudkundige werk zal binnenkort waarschijnlijk volledig automatisch lopen, maar een boekhouder die zijn klanten met kwaliteitsvol advies kan bijstaan, zal zijn bestaansrecht blijven behouden.

Vraag gratis advies

Wens je graag extra advies over dit topic?

Hoe kan je als boekhoudkantoor deze rol vervullen?

Ook hier bieden nieuwe technologieën oplossingen. Vooral de ontwikkeling van hoogstaande ‘Business Intelligence’ software laat toe om een grote hoeveelheid aan data op een zeer begrijpbare manier voor te stellen. Hierdoor vertaal je de complexe boekhouddata in rapporten en analyses op maat van jouw klanten, en kan je de dynamische rapportering gebruiken tijdens jouw maandelijkse besprekingen. Op die manier creëer je een grote meerwaarde voor jouw klanten, op basis van de data die nu gevangen zit in jouw boekhoudpakket. Je kan zelf aan de slag gaan met tools als Power BI, Qlik of Tableau om deze BI wereld te ontdekken. Hiervoor dien je echter over heel wat interne IT-expertise te beschikken, wat meestal niet in de core ligt van een boekhoudkantoor. Dit is waar Bizzcontrol hulp kan bieden, en ‘Business Intelligence’ kan aanbieden ‘as a service’.

Conclusie

Omarm de digitale revolutie, en bekijk de nieuwe technologieën als opportuniteiten in plaats van bedreigingen. Besef dat technologie het menselijke aspect nooit zal vervangen, dus zet hier als kantoor extra op in. Door het menselijke advies te koppelen aan de kracht van de nieuwe technologieën, kan het beroep van boekhouder alleen maar veranderen, in de positieve zin.

Klaar om jouw klanten nóg beter te adviseren?

Bizzcontrol BV

info@bizzcontrol.com
Meetdistrict Ghelamco Arena
Ottergemsesteenweg Zuid 808 b300
9000 Gent

BE 0746.718.173

© Bizzcontrol BV - Website created by Two Impress